Niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
studenttt91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 10 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: studenttt91 »

Jak wykazać, że jeśli zdarzenia \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) są niezależne i \(\displaystyle{ A \cap B \subseteq C}\) oraz \(\displaystyle{ A' \cap B \subseteq C'}\) to \(\displaystyle{ P( A \cap C) \ge P(A)P(C)}\)? Z góry dziękuję za pomoc
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ P( A \cap C) \le P( A \cap (A \cap B))=P(A \cap B)=P(A)P(B) \le P(A \cap B')P(B)}\) dalej nie wiem. Wiadomo że zadanie jest źle sformułowane i brakuje w jednym miejscu dopełniana wydaje mi się, że tutaj:
Zamiast \(\displaystyle{ A' \cap B \subseteq C'}\) powinna być \(\displaystyle{ A' \cap B' \subseteq C'}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \le.
ODPOWIEDZ