Macierz stochastyczna, pozytywność kolumn

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Macierz stochastyczna, pozytywność kolumn

Post autor: JakimPL »

Witam, ostatnio sformułowałem następującą hipotezę dotyczącą macierzy stochastycznych (tj. macierzy kwadratowej \(\displaystyle{ m\times m}\) o nieujemnych wyrazach takich, że elementy wierszy sumują się do \(\displaystyle{ 1}\)) i macierzy ergodycznych, tj. macierzy, dla których:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}A^n=\left[\begin{array}{ccc}e_1 & \ldots & e_m \\ \vdots & \ddots & \vdots \\ e_1 & \ldots & e_m\end{array}\right]}\)

dla \(\displaystyle{ e_i\geqslant 0}\), \(\displaystyle{ i\in\{1,\ldots,m\}}\), \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{m} e_k = 1}\).

Hipoteza. Niech \(\displaystyle{ A_{m\times m}}\) będzie macierzą stochastyczną. Wówczas \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą ergodyczną wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ A^{m-1}}\) posiada co najmniej jedną kolumnę o wyrazach ściśle dodatnich.

Ktoś ma pomysł, jak to ugryźć? Albo znaleźć kontrprzykład - mnie się to nie udało?

Pozdrawiam.
szw1710

Macierz stochastyczna, pozytywność kolumn

Post autor: szw1710 »

Znasz książkę Marshalla-Olkina? Może tam coś będzie.
ODPOWIEDZ