sklep z wadliwymi żarówkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

Witam
W pewnym sklepie \(\displaystyle{ 45\%}\) sprzedawanych żarówek pochodzi z zakładu A, \(\displaystyle{ 55\%}\) z zakładu B. Wiadomo, że w produkcji zakładów A i B braki stanowią odpowiednio \(\displaystyle{ 0,8\%}\) i \(\displaystyle{ 1,2\%}\). Kupujemy w tym sklepie jedną żarówkę. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) kupienia złej żarówki,
b) kupienia dobrej żarówki,
c) że kupiona żarówka jest z zakładu A, jeśli wiadomo, że jest dobra.

od czego zacząć? z jakimi wzorami?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

a) b) całkowite
c) warunkowe
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

No to
a) b) drzewko
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

a jakaś bardziej konkretna podowiedź? bo jakoś nic mi to nie mówi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

Coś powinnaś wiedzieć.

a) jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania złej żarówki z I sklepu ? (ma być zła i z pierwszego)
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

\(\displaystyle{ 0,8\%}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

Napisałaś tylko ,,zła z pierwszego".

A ma być ,,po pierwsze z pierwszego \(\displaystyle{ \red i}\) po drugie zła"
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

\(\displaystyle{ 0,96\%}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

No nic, podam z A masz \(\displaystyle{ 0,45}\) i zła \(\displaystyle{ 0,008}\); zatem (bo to i ) ostatecznie z A i zła to \(\displaystyle{ 0,45\cdot 0,008}\).

No to teraz łatwo (chyba), z B i zła.
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

z A i zła = \(\displaystyle{ 0,45*0,008 = 0,0036}\) czyli \(\displaystyle{ 0,36\%}\)
z B \(\displaystyle{ 0,55}\) i zła \(\displaystyle{ 0,012}\) czyli \(\displaystyle{ 0,55*0,012 = 0,0066}\) czyli \(\displaystyle{ 0,66\%}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: piasek101 »

No a kończąc - wylosujesz złą jeśli będzie zła z A lub (to kluczowe słowo) będzie zła z B.

Czyli jakoś połączyć to co masz.
poew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

sklep z wadliwymi żarówkami

Post autor: poew »

czyli:
a) kupienia złej żarówki - \(\displaystyle{ 0,36\% + 0,66\% = 1,02\%}\)
b) kupienia dobrej żarówki - \(\displaystyle{ 100\% - 1,02\% = 98,98\%}\)
c) że kupiona żarówka jest z zakładu A, jeśli wiadomo, że jest dobra - \(\displaystyle{ 45\% - 0,36\% = 44,64\%}\)
dobrze?

-- 10 maja 2013, 06:28 --

proszę o odpowiedź czy wyniki jakie przedstawiłam sa prawidłowe. z góry dzięki

-- 10 maja 2013, 18:10 --

bardzo proszę o info czy moje wyliczenia są prawidłowe. z góry dziękuje-- 10 maja 2013, 21:23 --prosze o sprawdzenie wyliczeń...
ODPOWIEDZ