Dowód z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tracer92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 13 lis 2007, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dowód z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa

Post autor: Tracer92 »

Hej, mam kłopot z jednym zadaniem. A raczej z tym jak to formalnie zapisać aby było poprawnie pod względem matury?

Udowodnij, że
\(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B)}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Dowód z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa

Post autor: tometomek91 »

zdarzenia \(\displaystyle{ A \cap B}\) i \(\displaystyle{ A \cap B'}\) są rozłączne, więc \(\displaystyle{ P(A \cap B')+P(A \cap B)=P(A \cap (B' \cup B))=P(A \cap X)=P(A)}\)
ODPOWIEDZ