Mam problem z zadaniem, nie wiem nawet od czego zacząć:
Niezależne zmienne losowe\(\displaystyle{ X _{1} ,X _{2}}\) mają jednakowy rozkład Bernoulliego z parametrem\(\displaystyle{ n=5, p= \frac{1}{3}}\) . Oblicz kowariancję zmiennych\(\displaystyle{ Y _{1}, Y _{2}}\) jeśli\(\displaystyle{ Y _{1} =3X _{1}-X _{2} , Y _{2}=X _{1} + X _{2}}\)
rozkład Bernoulliego, kowariancja
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład Bernoulliego, kowariancja
To ja zacznę:
\(\displaystyle{ \mathcal{E}Y_1Y_2-\mathcal{E}Y_1\mathcal{E}Y_2=\mathcal{E}\left(3X _{1}-X _{2} \right)\left(X _{1} + X _{2} \right)-\mathcal{E}\left( 3X _{1}-X _{2} \right) \mathcal{E}\left(X _{1} + X _{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{E}Y_1Y_2-\mathcal{E}Y_1\mathcal{E}Y_2=\mathcal{E}\left(3X _{1}-X _{2} \right)\left(X _{1} + X _{2} \right)-\mathcal{E}\left( 3X _{1}-X _{2} \right) \mathcal{E}\left(X _{1} + X _{2} \right)}\)