estymator najw. wiar.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maniek178
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

estymator najw. wiar.

Post autor: maniek178 »

Witam, mam problem z zadaniem:

Mamy model: \(\displaystyle{ x_{n+1} = A x_{n} + e,}\)

gdzie \(\displaystyle{ x_{n} \in R^{D}, A \in R^{DxD}}\) oraz e przedstawia się jako wielowym. rozkład norm. \(\displaystyle{ N(e|0, \alpha I)}\). Rozkład pierwsz. stanu wynosi \(\displaystyle{ p(x_{1}) = N(x_{1}|0, BI)}\). Parametry alfa i B znamy. Znamy tez \(\displaystyle{ D = {x_{1}, ..., x_{n}}}\). Trzeba wyznaczyć estymator najw. wiar. macierzy A.

Wskazówka: Poniewaz obserwacje D nie sa niezalezne, fcja wiar. przeyjmuje postac:
\(\displaystyle{ p(D|A) = p(x_{1}) \prod_{n=1}^{N-1} p(x_{n+1}|x_{n}, A)}\)

Wiem, że muszę zlogarytmować, przyrównać do zera itp.
Ale niech ktoś mi wytłumaczy jak zamienić te prawd. w fcji wiar.

Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ