przyklad funkcji, ktora nie jest zmienna losową

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

przyklad funkcji, ktora nie jest zmienna losową

Post autor: fuqs »

Więc mi się nasunal taki przykład

\(\displaystyle{ (\Omega , \Sigma , P)}\) będzie przestrzenia probabilistyczna

niech \(\displaystyle{ o}\) oznacza orla a \(\displaystyle{ r}\) reszke

\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ o, r\right\}}\)
\(\displaystyle{ \Sigma = \left\{ \emptyset , \left\{ o, r\right\}\right\}}\)

\(\displaystyle{ X}\) - zm. losowa

\(\displaystyle{ X(r) = 0}\)
\(\displaystyle{ X(o) = 1}\)

Wtedy \(\displaystyle{ X}\) NIE JEST zmienna losową, bo np. \(\displaystyle{ X^{-1}(1)=\left\{ o\right\}}\)
a \(\displaystyle{ \left\{ o\right\}}\) nie należy do \(\displaystyle{ \Sigma}\)

zgadza się?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

przyklad funkcji, ktora nie jest zmienna losową

Post autor: Nakahed90 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ