Rzuty symetryczną kostką do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Rzuty symetryczną kostką do gry
1. Doświadczenie losowe polega na pięciokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – liczba rzutów, w których otrzymamy sześć oczek, będzie
równa liczbie rzutów, w których uzyskamy jedno oczko. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
nieskracalnego.
2. Doświadczenie polega na ośmiokrotnym rzucie symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - każda liczba oczek wystąpi co najmniej raz.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadania? Z góry serdeczne dzięki
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – liczba rzutów, w których otrzymamy sześć oczek, będzie
równa liczbie rzutów, w których uzyskamy jedno oczko. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
nieskracalnego.
2. Doświadczenie polega na ośmiokrotnym rzucie symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - każda liczba oczek wystąpi co najmniej raz.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadania? Z góry serdeczne dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Rzuty symetryczną kostką do gry
Czyli \(\displaystyle{ \Omega}\) tak?
1. \(\displaystyle{ \Omega = 6 ^{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \Omega = 6 ^{8}}\)
1. \(\displaystyle{ \Omega = 6 ^{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \Omega = 6 ^{8}}\)
Rzuty symetryczną kostką do gry
Moce tych zbiorów są sobie równe, a nie te zbiory. Zdarzenia sprzyjające to samo
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Rzuty symetryczną kostką do gry
Hmm czyli
1. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)\(\displaystyle{ = 6 ^{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) \(\displaystyle{ = 6 ^{8}}\)
tak?
1. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)\(\displaystyle{ = 6 ^{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) \(\displaystyle{ = 6 ^{8}}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Rzuty symetryczną kostką do gry
Ok, super i jak dalej się zabrać za takie zadanie? Bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia a matura niedługo
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Rzuty symetryczną kostką do gry
W porządku, rozumiem. Ale jak te zdarzenia sprzyjające policzyć? Nie mam w ogóle pojęcia jak się do tego zabrać.-- 6 maja 2013, o 22:13 --Pomoże ktoś? Matura nadchodzi