szacowanie szeregu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

szacowanie szeregu

Post autor: 21mat »

Pokaż, że istnieje \(\displaystyle{ D>0}\), taka że \(\displaystyle{ \forall k \in N}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{D} \frac{1}{k} \le \sum_{n=k}^{ \infty } \frac{1}{n ^{2} } \le D \frac{1}{k}}\)
Z czego tu skorzystać?
brzoskwinka1

szacowanie szeregu

Post autor: brzoskwinka1 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{1}{k} = \sum_{n=k}^{\infty} \frac{1}{n(n+1)} \le \sum_{n=k}^{\infty}\frac{1}{n^2} \le \sum_{n=k}^{\infty} \frac{1}{n(n-1)} =\frac{1}{k-1} .}\)
Stąd już łatwo widać, że można wziąć \(\displaystyle{ D=2 .}\)
ODPOWIEDZ