Sześciokrotny rzut sześćścienną kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Samlor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 1 raz

Sześciokrotny rzut sześćścienną kostką

Post autor: Samlor »

Rzucamy 6 razy symetryczną 6-ścienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo:

A. Otrzymania co najmniej raz szóstki;
B. Otrzymania co najwyżej raz szóstki.

\(\displaystyle{ \Omega = 6 ^{6}}\)

\(\displaystyle{ \left| B\right|= {6 \choose 1} \cdot 1 \cdot 5 ^{5} + 5 ^{6}}\)

\(\displaystyle{ \left| A\right|= {6 \choose 1}\cdot 6 ^{5}}\) to jest chyba źle, bo

A'- nieotrzymanie ani jednej szóstki \(\displaystyle{ \left| A'\right| = 5 ^{6}}\) czyli \(\displaystyle{ A= 6 ^{6}- 5 ^{6}}\)

do \(\displaystyle{ A}\) robiłem tak, że wybieram miejsce dla tej 1. szóstki, a reszta liczb jest dowolna.

powinno być raczej \(\displaystyle{ A= {6 \choose 1}\cdot 5 ^{5} +....+ {6 \choose 6}}\)

jestem pewien, że to nie może być \(\displaystyle{ \left| A\right|={6 \choose 1}\cdot 6 ^{5}}\) ze względu na to, że to jest równe liczbie wszystkich możliwości \(\displaystyle{ \left| \Omega \right|}\) ale nie wiem dlaczego
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sześciokrotny rzut sześćścienną kostką

Post autor: piasek101 »

Mogłeś z Bernouliego robić.

Ps. W Twoje się nie wpatrywałem.
ODPOWIEDZ