A i B są zdarzeniami zbioru Ω i P(B)>0. Sprawdź czy P(A/B) jest mniejsze niż [1-P(A')] / P(B)
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Zdarzenia A i B należą do zbioru omega
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Zdarzenia A i B należą do zbioru omega
\(\displaystyle{ P(A/B)=\frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B A}\) to \(\displaystyle{ P(A \cap B) qslant P(A)}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)} qslant \frac{P(A)}{P(B)}=\frac{1-P(A')}{P(B)}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B A}\) to \(\displaystyle{ P(A \cap B) qslant P(A)}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)} qslant \frac{P(A)}{P(B)}=\frac{1-P(A')}{P(B)}}\)