Z dwojga bliźniąt pierwsze jest chłopcem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że drugie też jest chłopcem, jeżeli wśród bliźniąt prawdopodobieństwa urodzenia się dwóch chłopców i dwóch dziewczynek są odpowiednio równe p i q, a dla bliźniąt różnopłciowych prawdopodobieństwo urodzenia się jako pierwsze dziecko jest dla obu płci jednakowe?
Rozrysowałam sobie drzewko dwupoziomowe (pierwsze dziecko - chłopiec (C) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ a}\) lub dziewczynka (D)- \(\displaystyle{ 1-a}\), drugie dziecko - podobnie; prawdopodobieństwo C jest \(\displaystyle{ b}\), a D - \(\displaystyle{ 1-b}\)), i wypisuję zależności z treści zadania.
\(\displaystyle{ P((C,C)) = a \cdot b = p}\)
\(\displaystyle{ P((D,D)) = (1-a) \cdot (1-b) = q}\)
Ponadto wiem jeszcze, że \(\displaystyle{ P((C,D)) = P((D,C)) = a(1-b) = (1-a)b}\). Z tej ostatniej zależności mam \(\displaystyle{ a=b}\).
Wtedy szukane prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ P({(D,C), (C,C)} | {(C,C), (C,D)}) = \frac{P((C,C))}{P( {(C,C), (C,D)} )} = \frac{a^2}{a^2 + a(1-a)} = a = \sqrt{p}}\),
a to chyba nie jest dobry wynik....?
edit: rozwiązanie całe źle, już wiem jak trzeba to zrobić
prawdopodobieństwo warunkowe - bliźnięta
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
prawdopodobieństwo warunkowe - bliźnięta
Up.
Ja zrobiłem z warunkowego i otrzymałem wynik: \(\displaystyle{ P= \frac{2p}{1-q-p}}\)
Mógłby to ktoś sprawdzić ?
Ja zrobiłem z warunkowego i otrzymałem wynik: \(\displaystyle{ P= \frac{2p}{1-q-p}}\)
Mógłby to ktoś sprawdzić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
prawdopodobieństwo warunkowe - bliźnięta
Zapomniałeś uwzględnić w \(\displaystyle{ P(B)}\) tego, że mamy dwóch chłopców
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
prawdopodobieństwo warunkowe - bliźnięta
Na bank źle : Twoje prawdopodobieństwo może być większe od 1laser15 pisze:Up.
Ja zrobiłem z warunkowego i otrzymałem wynik: \(\displaystyle{ P= \frac{2p}{1-q-p}}\)
Mógłby to ktoś sprawdzić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
prawdopodobieństwo warunkowe - bliźnięta
Kartezjusz pisze:Zapomniałeś uwzględnić w \(\displaystyle{ P(B)}\) tego, że mamy dwóch chłopców
Wydaje mi się, że uwzględniłem ich.
-- 16 sie 2014, o 09:56 --
Nie może być:a4karo pisze:Na bank źle : Twoje prawdopodobieństwo może być większe od 1laser15 pisze:Up.
Ja zrobiłem z warunkowego i otrzymałem wynik: \(\displaystyle{ P= \frac{2p}{1-q-p}}\)
Mógłby to ktoś sprawdzić ?
prawdopodobieństwo 2 chłopców :p
prawdopodobieństwo dwóch dziewczynek :q
prawdopodobieństwo chłopiec-dziewczyna : 1-p-q-- 16 sie 2014, o 10:03 --zrobiłem mały błąd w obliczeniach, wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{2p}{p+1-q}}\)