test medyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
test medyczny
Test medyczny wykrywa zachorowanie z prawdopodobieństwem 90%, ale też u zdrowych wskazuje on (błędnie) na chorobę w 0.5% przypadków. Faktyczny udział chorych w populacji wynosi 0.08%. Jakie jest prawdopodobieństwo,że badana osoba jest faktycznie zdrowa, choć test medyczny wskazuje,że jest ona chora?
Bardzo proszę o pomoc;)
Bardzo proszę o pomoc;)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
test medyczny
W połowie przypadków wskazuje błędnie, a ja wiem ze jest 99,92% zdrowych, czyli połowa z tych zdrowych moze mieć zła diagnozę?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 23 lis 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 20 razy
test medyczny
\(\displaystyle{ P}\)-pozytywny wynik testu, \(\displaystyle{ C}\)-choroba, prim oznacza zdarzenie przeciwne.
Z treści zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ P(P|C)=0,9 \\ P(P|C')=0,005 \\ P(C)=0,0008}\)
Szukamy: \(\displaystyle{ P(C'|P)=?}\)
Na podstawie danych obliczamy:
\(\displaystyle{ P(C')=1-P(C)=0,9992 \\ P(P)=P(P|C) P(C)+P(P|C') P(C')=0,9 \cdot 0,0008+0,005 \cdot 0,9992=0,005716}\)
Z twierdzenia Bayesa mamy:
\(\displaystyle{ P(C'|P)= \frac{P(P|C')P(C')}{P(P)} = \frac{0,005 \cdot 0,9992}{0,005716} \approx 0,874}\)
Z treści zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ P(P|C)=0,9 \\ P(P|C')=0,005 \\ P(C)=0,0008}\)
Szukamy: \(\displaystyle{ P(C'|P)=?}\)
Na podstawie danych obliczamy:
\(\displaystyle{ P(C')=1-P(C)=0,9992 \\ P(P)=P(P|C) P(C)+P(P|C') P(C')=0,9 \cdot 0,0008+0,005 \cdot 0,9992=0,005716}\)
Z twierdzenia Bayesa mamy:
\(\displaystyle{ P(C'|P)= \frac{P(P|C')P(C')}{P(P)} = \frac{0,005 \cdot 0,9992}{0,005716} \approx 0,874}\)