Dziecko ma w pudełku 9 lizaków, 3 batoniki i 6 wafelków. Losuje z pudełka jeden produkt.
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu batonika.
b) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegające na wylosowaniu lizaka lub batonika.
Proszę o pomoc
Obliczanie prawdopodobieństwa; losowanie z pudełka.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Obliczanie prawdopodobieństwa; losowanie z pudełka.
razem jest 18 słodyczy
a) batoników jest 3
więc \(\displaystyle{ \frac{3}{18}= \frac{1}{6}}\)-- 22 kwi 2013, o 15:07 --b)
lizaków jest 9 a batoników 3
więc \(\displaystyle{ \frac{9+3}{18} = \frac{12}{18} = \frac{2}{3}}\)
a) batoników jest 3
więc \(\displaystyle{ \frac{3}{18}= \frac{1}{6}}\)-- 22 kwi 2013, o 15:07 --b)
lizaków jest 9 a batoników 3
więc \(\displaystyle{ \frac{9+3}{18} = \frac{12}{18} = \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Starachowice
Obliczanie prawdopodobieństwa; losowanie z pudełka.
Hmm właśnie zrobiłam tak samo, ale nie byłam pewna czy dobrze Dziękuję za pomoc