Dowód w prawdopodobieństwie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
angel10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dowód w prawdopodobieństwie

Post autor: angel10 »

Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)=P(A) + P(B) + P(C) - P(A \cap B) - P(A \cap C) - P(B \cap C) +P(A \cap B \cap C)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B')= P(A) - P(A \cap B)}\)
Nie robiłem wcześniej takich zadań i kompletnie nie mam pomysłu jak się za nie zabrać.
Awatar użytkownika
Anna-po-prostu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 27 paź 2012, o 12:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Przemyśl
Pomógł: 11 razy

Dowód w prawdopodobieństwie

Post autor: Anna-po-prostu »

angel10 pisze:Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)=P(A) + P(B) + P(C) - P(A \cap B) - P(A \cap C) - P(B \cap C) +P(A \cap B \cap C)}\)
Rozpiszę lewą stronę równania.
\(\displaystyle{ L = P(A \cup B \cup C) = P(A \cup (B \cup C)) = P(A) + P(B \cup C) - P(A \cap (B \cup C)) = P(A) + P(B \cup C) - P((A \cap B) \cup (A \cap C)) = P(A) + P(B \cup C) - [P(A \cap B) + P(A \cap C) - P((A \cap B) \cap (A \cap C))] = P(A) + P(B) + P(C) - P(B \cap C) - [P(A \cap B) + P(A \cap C) - P(A \cap B \cap C)] = P(A) + P(B) + P(C) - P(B \cap C) - P(A \cap B) - P(A \cap C) + P(A \cap B \cap C) = P}\)
Lewa strona równania jest równa lewej. Teza prawdziwa.
angel10 pisze:\(\displaystyle{ P(A \cap B')= P(A) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ L = P(A \cap B') = P(A - B) = P(A - (A \cap B)) = P(A) - P(A \cap B) = P}\)
Teza prawdziwa.
ODPOWIEDZ