1) Jak na podstawie gęstości zmiennej losowej wyznaczyć dystrybuantę ?
2) Jak na podstawie dystrybuanty zmiennej losowej absolutnie ciągłej wyznaczyć jej gęstość ?
3) Czy gęstość rozkładu ciągłego, musi być funkcją ciągła ?
4) Czy dystrybuanta rozkładu ciągłego musi być funkcją ciągłą ?
5) Co to jest dystrybuanta zmiennej losowej dwuwymiarowej ? jakie ma własności ?
Chociaż w jednym zdaniu, błagam.
gęstość rozkładu ciągłego, dystry.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
gęstość rozkładu ciągłego, dystry.
W tym, że myślałem, iż po paru lekcjach z etrapez'a będzie lepiej, ale nie jest a za dwie godziny mogę dostać jedno z tych pytań więc i tak niczego nie tracę nawet jak by moderator miał usunąć pytanie za brak wartości merytorycznej, dlatego gdyby ktoś był tak uprzejmy i zwyczajnie mi odpowiedział na te pytanie w chociaż jednym zdaniu to był by coś.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
gęstość rozkładu ciągłego, dystry.
Rzadko pomagam "spóźnialskim":)
a) LIcząc
\(\displaystyle{ F(a)=P(X<a)= \int_{x=-\infty}^{a}g(x)dx}\)
b)różniczkując górną granicę całkowania
c)
d)Tak ,jako górna granica całkowania jest ciągła
e)Dystrybuantę zmiennej losowej dwuwymiarowej nazywamy funkcję,
\(\displaystyle{ F(a,b)=P(X<a,Y<b)}\)Z tw Fubiniego jeśli zmienne są niezależne,to można rozdzielić na dystrybuanty jednowymiarowe.
a) LIcząc
\(\displaystyle{ F(a)=P(X<a)= \int_{x=-\infty}^{a}g(x)dx}\)
b)różniczkując górną granicę całkowania
c)
d)Tak ,jako górna granica całkowania jest ciągła
e)Dystrybuantę zmiennej losowej dwuwymiarowej nazywamy funkcję,
\(\displaystyle{ F(a,b)=P(X<a,Y<b)}\)Z tw Fubiniego jeśli zmienne są niezależne,to można rozdzielić na dystrybuanty jednowymiarowe.