Całkowalność zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
studenttt91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 10 razy

Całkowalność zmiennych losowych

Post autor: studenttt91 »

Mam pytanie czy jeżeli zmienna losowa jest całkowalna z kwadratem to jest całkowalna?
I czy to wynika z tego \(\displaystyle{ |\xi| \le |\xi|^{2}}\) , a stąd \(\displaystyle{ E|\xi| \le E|\xi|^{2} < \infty}\)?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Całkowalność zmiennych losowych

Post autor: Nakahed90 »

studenttt91 pisze: \(\displaystyle{ |\xi| \le |\xi|^{2}}\)
To nie jest prawda.

Skończoność pierwszego momentu wynika z nierówności Holdera.
ODPOWIEDZ