W dwóch pudełkach znajdują się plastikowe klocki oznaczone literami K,O,S. Pierwsze pudełko zawiera trzy klocki, każdy z inną literą. W drugim jest sześć klocków − dwa z literą K, dwa z literą o, dwa z literą S. Z każdego pudełka losujemy trzy klocki. Zdarzenie A polega na wylosowaniu kolejno liter S, O, K z pierwszego pudełka, a zdarzenie B − na wylosowaniu kolejno liter S, O, K z drugiego pudełka. Oblicz P(A) i P(B), jeśli losujemy:
a) bez zwracania,
b) ze zwracaniem.
Proszę o pomoc, potrzebne na jutro, pozdrawiam
Prawdopodobieństwo-losowanie klocków
Prawdopodobieństwo-losowanie klocków
omega w zdarzeniu B, w obu podpunktach... powtarzające się litery uznajemy za rozróżnialne, czy nie? Bo w zdarzeniu A, omega w podpunkcie a) permutacje 3-elementowe, b) wariacje z powtórzeniami 3-elementowe ze zbioru 3-elementowego, tak?
Prawdopodobieństwo-losowanie klocków
Nie.powtarzające się litery uznajemy za rozróżnialne, czy nie?
Prawdopodobieństwo-losowanie klocków
to jak policzyć moc zbioru omega zdarzenia B w obu podpunktach?
/edit: pomoże ktoś? ma ktoś jakiś pomysł, bo sprawa jest pilna?
/edit: pomoże ktoś? ma ktoś jakiś pomysł, bo sprawa jest pilna?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Prawdopodobieństwo-losowanie klocków
Prawdopodobieństwo, że pierwsza wyciągnięta będzie \(\displaystyle{ S}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\).
Jak już wylosujemy, to prawdopodobieństwo wyciągnięcia \(\displaystyle{ O}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\).
A dla ostatniej \(\displaystyle{ K}\) wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{2]}\).
Ostatecznie mamy: \(\displaystyle{ \frac{2}{6}\cdot \frac{2}{5}\cdot \frac{1}{2}}\).
Innym sposobem jest lekka zmiana. Rozróżnijmy te same litery:
\(\displaystyle{ S_1,S_2,O_1,O_2,K_1,K_2}\)
Losujemy trzy, więc \(\displaystyle{ |\Omega|=V^{3}_{6}=120}\)
Natomiast sprzyjających jest \(\displaystyle{ 2\cdot 2\cdot 2=8}\).
Jak już wylosujemy, to prawdopodobieństwo wyciągnięcia \(\displaystyle{ O}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\).
A dla ostatniej \(\displaystyle{ K}\) wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{2]}\).
Ostatecznie mamy: \(\displaystyle{ \frac{2}{6}\cdot \frac{2}{5}\cdot \frac{1}{2}}\).
Innym sposobem jest lekka zmiana. Rozróżnijmy te same litery:
\(\displaystyle{ S_1,S_2,O_1,O_2,K_1,K_2}\)
Losujemy trzy, więc \(\displaystyle{ |\Omega|=V^{3}_{6}=120}\)
Natomiast sprzyjających jest \(\displaystyle{ 2\cdot 2\cdot 2=8}\).