iloczyn i suma ze zdarzeniem przeciwnym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

iloczyn i suma ze zdarzeniem przeciwnym

Post autor: Jozekban »

Niech \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\)
\(\displaystyle{ B'=\Omega\setminus B}\)
,to:
\(\displaystyle{ P(A\cup B')=P(A\cup (\Omega\setminus B))=P((A\cup \Omega)\setminus(A\cup B))=P(\Omega)-P(\Omega \cap (A \cup B))=P(\Omega)-P(A\cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B')=P(A\cap (\Omega\setminus B))=P((A\cap \Omega)\setminus(A\cap B))=P(A)-P(\Omega \cap (A \cap B))=P(A)-P(A\cap B)}\)
Czy tu jest gdzieś błąd?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

iloczyn i suma ze zdarzeniem przeciwnym

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ A \cup \left(\Omega \setminus B \right) \neq \left( A \cup \Omega\right) \setminus \left(A \cup B \right)}\)
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

iloczyn i suma ze zdarzeniem przeciwnym

Post autor: Jozekban »

Mam rozumieć, że nie ma rozdzielności dodawania zbiorów względem różnicy?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

iloczyn i suma ze zdarzeniem przeciwnym

Post autor: pyzol »

Tak.
ODPOWIEDZ