Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
Obliczyć prawdopodobieństwo że wygrana trafi się po raz pierwszy w dziesiątej grze Liczba gier jest niegraniczona ??-- 11 kwi 2013, o 13:02 --Niechcący
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 12:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
Nic innego nie mam tylko to Jeszcze mam jedno Załóżmy że liczba cząstek alpha emitowanych przez gram radioaktywnego metalu w jednostce czasu jest zmienną losową z parametrem alpha =3,2 Obliczyć prawdopodobieństwo że pojawią się co najmniej dwie takie cząstki
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
1. Zadanie jest źle zdefiniowane prawdopodobieństwo jest potrzebne .Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie szansą pojedyńczej wygranej. Wszystkie zdarzenia sprzyjające są postaci \(\displaystyle{ {P,P,P,P,P,P,P,P,P,Z,D,D....}}\)
P=porażka
Z=zwycięstwo
D=dowolny wynik
\(\displaystyle{ P(Z)=p}\)
\(\displaystyle{ P(P)=1-p}\)
\(\displaystyle{ P(D)=1}\)
czyli prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ (1-p)^{9}p}\)
2.Nie znamy rozkładu tej zmiennej losowej. Z jednym parametrem są rozkłady Poissona bądź wykładniczy
P=porażka
Z=zwycięstwo
D=dowolny wynik
\(\displaystyle{ P(Z)=p}\)
\(\displaystyle{ P(P)=1-p}\)
\(\displaystyle{ P(D)=1}\)
czyli prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ (1-p)^{9}p}\)
2.Nie znamy rozkładu tej zmiennej losowej. Z jednym parametrem są rozkłady Poissona bądź wykładniczy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
3 Pokazać że jeśli X jest zmienną losową z gęstością to dla każdego x0 zachodzi P(X = x0)
4 Mamy 100 kartek ponumerowanych 0,1,2, ... 99, Wybieramy losowo jedną z nich Niech X oznacza sumę cyfr na wybranej kartce a F dystrybuantę tej zmiennej losowej Podać rozkład zmiennej losowej X oraz wyznaczyć wartość dystrybuanty F(15)
5 Losujemy 3 różne wierzchołki sześcianu. Podaj rozkład zmiennej losowej przyjmującej wartości równe polu trójkątów którego wierzchołkami są wylosowane punkty Wyznacz dystrybuantę narysuj jej wykres obliczyć P(X> 0,5a^2) gdzie a jest długością krawędzi sześcianu
6 Prawdopodobieństwo trafienia do kosza w pojedyńczym rzucie wynosi p in (0,1) Rzucamy piłką do kosza a) dopóki nie nastąpi dwa kolejne trafienia B) Dopóki nie nastąpią dwa kolejne trafienia lub liczba rzutów nie osiągnie 10 Podaj rozkład zmiennych losowych dla punktów (a) (b) Wyznacz odpowiadające dystrybuanty Oblicz dla obu przypadków P(X <10p) P( X>5p) P(X=2) P(X le 3p) P(|X-np|<n) P(X>4/X >3)-- 11 kwi 2013, o 14:15 --2 nie wiesz?
4 Mamy 100 kartek ponumerowanych 0,1,2, ... 99, Wybieramy losowo jedną z nich Niech X oznacza sumę cyfr na wybranej kartce a F dystrybuantę tej zmiennej losowej Podać rozkład zmiennej losowej X oraz wyznaczyć wartość dystrybuanty F(15)
5 Losujemy 3 różne wierzchołki sześcianu. Podaj rozkład zmiennej losowej przyjmującej wartości równe polu trójkątów którego wierzchołkami są wylosowane punkty Wyznacz dystrybuantę narysuj jej wykres obliczyć P(X> 0,5a^2) gdzie a jest długością krawędzi sześcianu
6 Prawdopodobieństwo trafienia do kosza w pojedyńczym rzucie wynosi p in (0,1) Rzucamy piłką do kosza a) dopóki nie nastąpi dwa kolejne trafienia B) Dopóki nie nastąpią dwa kolejne trafienia lub liczba rzutów nie osiągnie 10 Podaj rozkład zmiennych losowych dla punktów (a) (b) Wyznacz odpowiadające dystrybuanty Oblicz dla obu przypadków P(X <10p) P( X>5p) P(X=2) P(X le 3p) P(|X-np|<n) P(X>4/X >3)-- 11 kwi 2013, o 14:15 --2 nie wiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
2.Za mało danych .Nie jest podany rozkład
3.zbiór \(\displaystyle{ \{ x=x_ \{0 \} \}}\) jest miary Lebesqe'a zero.Zatem \(\displaystyle{ \int_{x=x_{0}}g(x)dx=0}\)
Podzielmy kartki na dziesięć części na \(\displaystyle{ i}\)-tej części mamy liczby o cyfrze dziesiątek \(\displaystyle{ i-1}}\) Suma cyfr liczb z \(\displaystyle{ i}\) części \(\displaystyle{ {(i-1)+0,(i-1)+1,...(i-1)+9}\)Jeśli suma cyfr wynosi \(\displaystyle{ k lub 18-k}\) to numery \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ 18-k}\) wystąpią po \(\displaystyle{ k+1 razy}\) i tak od \(\displaystyle{ k=0}\) do \(\displaystyle{ k=9}\). Wszystkich liczb jest 100
Czyli \(\displaystyle{ P(X=k)=P(X=18-k)= \frac{k+1}{100}}\)Systrybuanta
\(\displaystyle{ P(X \le 15)=1-P(X=16)-P(X=17)-P(X=18)=1-0,06=0,94}\)
3.zbiór \(\displaystyle{ \{ x=x_ \{0 \} \}}\) jest miary Lebesqe'a zero.Zatem \(\displaystyle{ \int_{x=x_{0}}g(x)dx=0}\)
Podzielmy kartki na dziesięć części na \(\displaystyle{ i}\)-tej części mamy liczby o cyfrze dziesiątek \(\displaystyle{ i-1}}\) Suma cyfr liczb z \(\displaystyle{ i}\) części \(\displaystyle{ {(i-1)+0,(i-1)+1,...(i-1)+9}\)Jeśli suma cyfr wynosi \(\displaystyle{ k lub 18-k}\) to numery \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ 18-k}\) wystąpią po \(\displaystyle{ k+1 razy}\) i tak od \(\displaystyle{ k=0}\) do \(\displaystyle{ k=9}\). Wszystkich liczb jest 100
Czyli \(\displaystyle{ P(X=k)=P(X=18-k)= \frac{k+1}{100}}\)Systrybuanta
\(\displaystyle{ P(X \le 15)=1-P(X=16)-P(X=17)-P(X=18)=1-0,06=0,94}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wydzielone: prawdopodobieństwo pierwszej wygranej
Cecha populacji ma rozkład . Po pobraniu próby 4 elementowej do weryfikacji hipotezy przy alternatywnej zastosowano test: jeśli średnia z próbki -elementowej , gdzie jest pewną stałą, to hipotezę odrzucamy na korzyść alternatywnej . W przeciwnym przypadku przyjmujemy .
Aby poziom istotności , to liczba powinna wynosić?
Wie ktoś może jak to zrobić?
Aby poziom istotności , to liczba powinna wynosić?
Wie ktoś może jak to zrobić?