Ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ Z=\{1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\) wyjęto 3 razy po jednej bez zwracania i ułożono w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia liczbę trzycyfrową większą od 333.
wiem tylko że \(\displaystyle{ \Omega = 9 \cdot 8 \cdot 7 = 504}\)
dalej nie potrafię. czy mógłby mnie ktoś naprowadzić jak obliczyć liczbę zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
prawdopodobieństwo, że cyfra 3cyfrowa mniejsza od 333
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
prawdopodobieństwo, że cyfra 3cyfrowa mniejsza od 333
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 20:24 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
prawdopodobieństwo, że cyfra 3cyfrowa mniejsza od 333
Zauważ, że każda cyfra na pierwszym miejscu powyżej \(\displaystyle{ 3}\) da żądany efekt, więc oblicz najpierw liczbę zdarzeń sprzyjających takiemu zdarzeniu. Potem rozważ "krytyczny" przypadek, w którym trójka będzie na pierwszym miejscu. Dodaj te dwie liczby do siebie i zrobione.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
prawdopodobieństwo, że cyfra 3cyfrowa mniejsza od 333
nie wiem... \(\displaystyle{ A = 7 \cdot 6 \cdot 5+6 \cdot 5}\)?