Rzucamy 4 razy 2 kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krystiann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 sty 2011, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Rzucamy 4 razy 2 kostkami

Post autor: krystiann »

Witam!

Problem jest z takim oto zadaniem: rzucamy 4 razy 2 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że dwa razy otrzymamy sumę oczek nie większą od 3? Dawno nie liczyłem zadań z prawdopodobieństwa i nie za bardzo nawet wiem jak się za nie zabrać.

Pozdrawiam
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rzucamy 4 razy 2 kostkami

Post autor: janusz47 »

Wzór Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P(S \leq 3)={4\choose 2}\left(\frac{3}{36}\right)^{2}\left(1-\frac{3}{36}\right)^{2}}\)
ODPOWIEDZ