dane są zdarzenia. oblicz B \ A

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

dane są zdarzenia. oblicz B \ A

Post autor: unn4m3nd »

Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(B) = \frac{7}{9}}\), \(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{2}{9}}\). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ B \setminus A}\)

Jak się w ogóle za to zabrać? Pierwszy raz widzę takie zadanie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

dane są zdarzenia. oblicz B \ A

Post autor: lesmate »

\(\displaystyle{ P(B\setminus A)=P(B)-P(A\cap B)}\)
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

dane są zdarzenia. oblicz B \ A

Post autor: unn4m3nd »

Zgadza się, dzięki! (;
Ale skąd ten wzór? W tablicach maturalnych tego nie ma...
ODPOWIEDZ