Spośród \(\displaystyle{ 100}\) losów dwa wygrywają. Kupiono jednocześnie \(\displaystyle{ 5}\) losów. Określ przestrzeń probablistyczną \(\displaystyle{ (\Omega,F,P)}\)modelującą tę sytuację. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród kupionych losów znajduje się dokładnie jeden los wygrywający.
Rozwiązanie :
Jest to prawdopodobieństwo klasyczne \(\displaystyle{ F = 2^{\Omega}}\) .
Zdarzenie sprzyjające \(\displaystyle{ A = {2 \choose 1} \cdot {98 \choose 4}}\)
Tu nie jestem pewien :
Zdarzenie pewne \(\displaystyle{ \Omega = 5 \cdot {100 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)
Dalej nie wiem , proszę o jakieś wskazówki , bo w ogóle tego nie rozumiem , nie chcę gotowego rozwiązania. Jak w ogóle się do takich zadań zabrać ? W środę mam kolosa z tego ;/
Wiem , że były takie zadania na forum ,ale ktoś tylko rozwiązanie podał, ja proszę o wytłumaczenie bo jestem w tym zupełnie zielony.
Pozdrawiam !
Losowanie na loterii
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Losowanie na loterii
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2013, o 19:22 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Losowanie na loterii
Ok chyba załapałem :
\(\displaystyle{ \Omega = {100 \choose 5}}\)
Bo na tyle sposobów można wylosować 5 jakiś losów ze 100
\(\displaystyle{ A = {2 \choose 1} \cdot {98 \choose 4}}\)
Bo z 2 dobrych losów zabieramy 1 ( dokładnie jeden ) , a z pozostałych 98 losujemy 4.
Chyba to rozkminiłem ! Ale to tylko 1 zadanie z tego będzie , pozostałe to jakieś rozkłady, dystybuanty, czarna magia ogólnie. Ale mniejsza o to , powiedzcie mi czy to dobrze ?
\(\displaystyle{ \Omega = {100 \choose 5}}\)
Bo na tyle sposobów można wylosować 5 jakiś losów ze 100
\(\displaystyle{ A = {2 \choose 1} \cdot {98 \choose 4}}\)
Bo z 2 dobrych losów zabieramy 1 ( dokładnie jeden ) , a z pozostałych 98 losujemy 4.
Chyba to rozkminiłem ! Ale to tylko 1 zadanie z tego będzie , pozostałe to jakieś rozkłady, dystybuanty, czarna magia ogólnie. Ale mniejsza o to , powiedzcie mi czy to dobrze ?