Niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
arti88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 18 lis 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Niezależność zdarzeń

Post autor: arti88 »

Czy zdarzenia \(\displaystyle{ \left(A \cup B \right) i C}\) są niezależne jeśli A,B,C są parami niezależne ale są zależne ?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: matmatmm »

Zastosuj wzór \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
arti88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 18 lis 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Niezależność zdarzeń

Post autor: arti88 »

Muszę sprawdzić warunek \(\displaystyle{ P\left \left(( A \cup B\right) \cap C\right) =P\left( A \cup B\right)P\left( C\right)}\) Dalej otrzymam\(\displaystyle{ P\left( A \cap B \cap C\right)}\) . To zdarzenie jest zależne więc nie mogę "rozbić" go z definicji. Gdyby to było możliwe łatwo otrzymać niezależność. Jak zapisać ten iloczyn, czy te zdarzenia są niezależne?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: matmatmm »

W odpowiednim miejscu zrób przejście \(\displaystyle{ P(A\cap B\cap C)\neq P(A)P(B)P(C)}\)
ODPOWIEDZ