zadanie tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
zadanie tekstowe
Trzej bracia, Artur, Bartek i Cezary dostali jeden bilet na koncert. Postanowili, że wybiorą losowo osobę która pójdzie na koncert. Każdy z nich alfabetycznie rzuci symetryczną monetą. Wygrywa ten ,tóry jako pierwszy wyrzuci reszkę. Jeżeli pierwsza seria rzutów nie wyłoni zwycięzcy to następi druga, lecz w odwrotnej kolejności rzutu. Jeśli zaden z nich znów nie wyrzuci reszki to na koncert pójdzie ich kolega Darek. Jakie są szanse pójścia na koncert każdego z nich?
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
zadanie tekstowe
chłopcy: A, B, C i D
Szanse na wygraną w pojedynczym rzucie takie same co szanse na porażke = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Wg mnie to jest tak: A albo wygra za pierwszym razem albo za drugim czyli :
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2} + (\frac{1}{2})^6}\)
B podobna sytuacja :
\(\displaystyle{ P(B) = (\frac{1}{2})^2 + (\frac{1}{2})^5}\)
C też :
\(\displaystyle{ P(C) = (\frac{1}{2})^3 + (\frac{1}{2})^4}\)
A D dostanie bilet jak w obu turach żaden z nich nie trafi czyli :
\(\displaystyle{ P(D) = (\frac{1}{2})^6}\)
Szanse na wygraną w pojedynczym rzucie takie same co szanse na porażke = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Wg mnie to jest tak: A albo wygra za pierwszym razem albo za drugim czyli :
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2} + (\frac{1}{2})^6}\)
B podobna sytuacja :
\(\displaystyle{ P(B) = (\frac{1}{2})^2 + (\frac{1}{2})^5}\)
C też :
\(\displaystyle{ P(C) = (\frac{1}{2})^3 + (\frac{1}{2})^4}\)
A D dostanie bilet jak w obu turach żaden z nich nie trafi czyli :
\(\displaystyle{ P(D) = (\frac{1}{2})^6}\)