rzucono 3 razy kostką, prawd wypadnięcia różnych liczb...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

rzucono 3 razy kostką, prawd wypadnięcia różnych liczb...

Post autor: unn4m3nd »

Rzucono 3 razy kostką sześcienną do gry i określono zdarzenia: A - na każdej kostce wypadła inna liczba oczek, B - iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 6. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\).

\(\displaystyle{ \Omega = 6^3 = 216}\)

Wiem, że muszę wyznaczyć jeszcze \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ A \cap B}\).
Tylko jak? Wydawało mi się, że moc A = 6!, ale to chyba źle mi się wydaje.
Proszę o jakieś naprowadzenie.
Pozdrawiam


edit: A = 6*5*4 = 120 (źle zauważyłem). ale co z B?-- 7 kwi 2013, o 21:09 --Niby wypisałem sobie wszystkie możliwości i wiem że moc B = 9, ale czy jest jakaś inna możliwość żeby to WYLICZYĆ?
ODPOWIEDZ