rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Matematyk111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

rozkład normalny

Post autor: Matematyk111 »

Niech X – ma rozkład normalny z parametrami m i sigma.  Obliczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z = X^2}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

rozkład normalny

Post autor: yorgin »

Matematyk111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

rozkład normalny

Post autor: Matematyk111 »

Ale nie mam dystrybuany rozkladu normalnego. Wiec zapisac jako calke z gestosci?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

rozkład normalny

Post autor: yorgin »

Nie rozumiem tego, co piszesz.

Jak możesz nie mieć dystrybuanty, skoro to całka z funkcji gęstości?
Matematyk111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

rozkład normalny

Post autor: Matematyk111 »

\(\displaystyle{ P(Y\leq \sqrt{t})-P(-\sqrt{t}\leq Y) = F( \sqrt{t})-1+ F(-\sqrt{t})= ..}\) Co dalej?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

rozkład normalny

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ F}\) jest dystrybuantą rozkładu normalnego... Zapisz to jako odpowiednią całkę i dokonaj odpowiedniej zamiany zmiennych.

Polecam jednak zamienić na całki nie drugie, a pierwsze z wypisanych przez Ciebie wyrażeń.
Matematyk111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

rozkład normalny

Post autor: Matematyk111 »

Ok już wiem jak:-) Dzieki:-)
ODPOWIEDZ