Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
Mam takie zadanie, lecz niestety nie potrafię go rozwiązać.
Niech funkcja
\(\displaystyle{ f:(0, 1)\rightarrow \RR}\)
bedzie zadana wzorem:
\(\displaystyle{ f(x) = c( x^{2} + 2x + 4),\ x \in (0,1)}\)
1. Niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozklad zadany gestoscia \(\displaystyle{ f(.)}\). Obliczyc momenty zwykle:
\(\displaystyle{ m_i = EX^i}\) dla \(\displaystyle{ i = 1,2,3,4}\)
i momenty centralne
\(\displaystyle{ u = E(X - m_1)^i}\) dla \(\displaystyle{ i = 2,3,4}\).
2. Znaleźć kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \alpha = 0.25}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Niech funkcja
\(\displaystyle{ f:(0, 1)\rightarrow \RR}\)
bedzie zadana wzorem:
\(\displaystyle{ f(x) = c( x^{2} + 2x + 4),\ x \in (0,1)}\)
1. Niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozklad zadany gestoscia \(\displaystyle{ f(.)}\). Obliczyc momenty zwykle:
\(\displaystyle{ m_i = EX^i}\) dla \(\displaystyle{ i = 1,2,3,4}\)
i momenty centralne
\(\displaystyle{ u = E(X - m_1)^i}\) dla \(\displaystyle{ i = 2,3,4}\).
2. Znaleźć kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \alpha = 0.25}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 14:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
W rozwiazaniu zadania podac
1. Wartosc kazdego z momentów z dokładnoscia do 5 miejsc dziesietnych
2. Wartosc kwantyla z dokładnoscia do 2 miejsc dziesietnych
1. Wartosc kazdego z momentów z dokładnoscia do 5 miejsc dziesietnych
2. Wartosc kwantyla z dokładnoscia do 2 miejsc dziesietnych
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
Super, To zrób tak-- 4 kwietnia 2013, 13:46 --Super. Jeszcze raz mówię. Z definicji takie momenty liczysz. jaka ta definicja jest?henio180 pisze:W rozwiazaniu zadania podac
1. Wartosc kazdego z momentów z dokładnoscia do 5 miejsc dziesietnych
2. Wartosc kwantyla z dokładnoscia do 2 miejsc dziesietnych
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
1. Trzeba było chodzić na wykłady
2. Bez problemu znajdziesz definicje w necie
2. Bez problemu znajdziesz definicje w necie
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
No właśnie jak by na wykładzie cokolwiek było to bym to zrobił
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
No to masz wzór, jaki jest problem, żeby do tego wzoru podstawić?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
OK ale tam jest: Wzory (1) i (2) stosować należy odpowiednio dla zmiennej losowej o rozkładzie dyskretnym i rozkładzie ciągłym - jaka jest moja zmienna??
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Momenty zwykłe, centralne i kwantyl rzędu
dla k = 2 dostaje
\(\displaystyle{ \sum_{i}^{2} x^{2}_{i} p_{2}}\) i co teraz z tym??
\(\displaystyle{ \sum_{i}^{2} x^{2}_{i} p_{2}}\) i co teraz z tym??