Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Young_Thinker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2013, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: Young_Thinker »

W urnie jest 14 kul białych i 10 kul czarnych. Wylosowano 2 razy po jednej kuli bez zwracania, prawdopodobieństwo tego ze wylosowano w ten sposób kule rożnych kolorów jest równe :

No wiec zrobiłem to tak i nie jestem pewien wyniku :
\(\displaystyle{ \Omega}\) = 24 * 23 = 552 (bo bez zwracania)
Następnie rozrywsowałem sobie drzewko i wyszło mi że :
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{14}{24}}\) * \(\displaystyle{ \frac{10}{23}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{10}{24}}\) * \(\displaystyle{ \frac{14}{23}}\) co daje w obydwu wynikach prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{35}{138}}\)

Czy wykonałem poprawnie zadanie ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: piasek101 »

ok
Young_Thinker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2013, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: Young_Thinker »

Okazuje się że miałem tu błąd ponieważ rozpatrywałem tylko jedną ścieżke tzn obliczalem mozliwość tylko jednej z dwóch kombinacji kul np Biała i Czarna a powinienem B,C oraz C,B czyli poprawnym wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{35}{69}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: piasek101 »

Przecież miałeś BC lub CB.
Young_Thinker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2013, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: Young_Thinker »

Ja liczylem CB \(\displaystyle{ \vee}\) BC a trzeba CB \(\displaystyle{ \wedge}\) BC
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: piasek101 »

Mylisz się (w poprzednim miałeś lub) - ma być lub.

\(\displaystyle{ BiC\red lub\black CiB}\)
Young_Thinker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2013, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo Wieloetapowe

Post autor: Young_Thinker »

Na 99,9 % jestem pewien że wykonałem te zadanie dobrze .
ODPOWIEDZ