Witam
Bardzo proszę o pomoc i sprawdzenie jednego zadania
Wyznacz kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 0.9}\) w rozkłdach:
a) normalnym (i porównaj go z \(\displaystyle{ p = 0.1}\) oraz \(\displaystyle{ p = 0.05}\) )
b) t-studenta gdzie \(\displaystyle{ n = 6}\))
c) chi-kwadrat, gdzie \(\displaystyle{ n = 11}\))
Jak rozumiem powinniśmy skorzystać z tablic i:
a) Szukamy pola w tablicach najbardziej zbliżonego do wartości \(\displaystyle{ 0,9}\) i wychodzi \(\displaystyle{ 1,28}\), a jak w przypadku \(\displaystyle{ p = 0.1}\) oraz \(\displaystyle{ p = 0.05}\)?
b) Skoro \(\displaystyle{ n = 6}\) to mamy \(\displaystyle{ 6-1=5}\) stopni swobody i z tablic \(\displaystyle{ 1,476}\)
c) skoro \(\displaystyle{ n=11}\) to mamy \(\displaystyle{ 11-1=10}\) stopni swobody i z tablic \(\displaystyle{ 15,987}\)
Jeżeli to co napisałem jest poprawne to proszę jeszcze o pomoc jak wyznaczyć kwantyl w rozkładzie normalnym dla \(\displaystyle{ p = 0.1}\) oraz \(\displaystyle{ p = 0.05}\)?-- 2 kwietnia 2013, 17:00 --Próbując odpowiedzieć na swoje pytanie, czy kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 0,1}\) to po prostu nie będzie kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 0,9}\)? A \(\displaystyle{ 0,05}\) - \(\displaystyle{ 0,95}\)?