Urna (dokładanie i usuwanie kul) - matura 2002

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
damtrix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock

Urna (dokładanie i usuwanie kul) - matura 2002

Post autor: damtrix »

Witam. Robię zadanka ze starych matur i natrafiłem na jedno, które nie chce mi za cholerę wyjść. Jest to zadanie czwarte z tej strony (

Kod: Zaznacz cały

http://bi.gazeta.pl/im/7/817/m817097.pdf
) .

Pierwszą część zadanie zrobiłem tak: kul b jest trzy razy więcej niż czarnych.

Tak więc ogólna ilośc kul = 4x | b = 3x | c = x

Wyrysowałem sobie z drzewka sytuację (gdy dokładamy dwie piłki tego samego koloru co wylosowana + znowu wylosowaną) zrobiłem takie działanie:

1x/4x * (x+2)/(4x+2) * (x+4)(4x+4) = 1/30

Po wyliczeniu i uporządkowaniu zastosowałem deltę. Jeden wynik ujemny, drugi to piękna ósemka. Czyli w urnie znajdują się 24 białe kule + 8 kul czarnych (32 kule).

Teraz czas na drugą część zadania. Myślałem że najtrudniejsze za mną/

Znowu zastosowałem drzewko i zrobiłem nierówność:

(8+x)/32 * (7+x)/31 * (24-x)/30 + (8+x)/32 * (24-x)/31 * (7+x)/30 + (24-x)/32 * (8+x)/31 * (7+x)/30 > 4/10

Mnożę stronami przez (32*31*30) i:

(8+x)*(7+x)*(24-x) + (8+x)*(24-x)*(7+x) + (24-x)*(8+x)*(7+x) > 119040/10 czyli 11904

Nierównośc przekształcam: 3 * (8+x)*(7+x)*(24-x) > 11904

(8+x)*(7+x)*(24-x) > 3968

Po wymnażaniu wyszło mi:

x^3 - 9x^2 - 304x + 2624 < 0 ... i nic się nie da z tym zrobić! Jakies pomysły? :/
ODPOWIEDZ