Witam,
Mam pytanie dotyczące takiego oto zadanka: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w grupie siedmiu osób wszystkie mają urodziny w tym samym dniu tygodnia.
Na forum znalazłem odpowiedź, mam jednak jedno malutkie pytanie. Może mi ktoś wyjańnić skąd wzięła się tam potęga?
Prosze o wyrozumiałość, bo jestem nowy Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Urodziny w grupie 7 osób
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Urodziny w grupie 7 osób
Dajmy na to, że mają wszyscy w poniedziałek:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}}\)
Ale nam jest obojętny dzień tygodnia, więc mnożymy razy 7:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}\cdot{7}=(\frac{1}{7})^{6}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}}\)
Ale nam jest obojętny dzień tygodnia, więc mnożymy razy 7:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}\cdot{7}=(\frac{1}{7})^{6}}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Urodziny w grupie 7 osób
Hmm, prawdopodobieństwo, że losowa osoba ma w poniedziedziałek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\), że dwie:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{2}}\),
itd. do:
siedem osób:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}}\)
Takie samo prawdopodob. będzie dla wtorku, środy itd. więc będzie ich siedem:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}\cdot{7}=(\frac{1}{7})^{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\), że dwie:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{2}}\),
itd. do:
siedem osób:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}}\)
Takie samo prawdopodob. będzie dla wtorku, środy itd. więc będzie ich siedem:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^{7}\cdot{7}=(\frac{1}{7})^{6}}\)