Losowe rozmieszczenie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Losowe rozmieszczenie

Post autor: 12345kkkk »

W trzech ponumerowanych szufladkach rozmieszczamy losowo kule o numerach 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że w każdej szufladce będzie, co najmniej jedna kula?
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Losowe rozmieszczenie

Post autor: bartholdy »

Przeciwnym zdarzeniem będzie, że wszystkie pójdą do jednej szuflady. Z tego skorzystaj.
MAT_AŁ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 kwie 2007, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Losowe rozmieszczenie

Post autor: MAT_AŁ »

mógłby ktoś rozwiązać? właśnie tak się zastanawiam kilka dni i mam kilka pomysłó, ale dokładnie nie wiem jak zrobić ?
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Losowe rozmieszczenie

Post autor: Plant »

Przeciwnym zdarzeniem będzie, że wszystkie pójdą do jednej szuflady
Nie. A jak wszystkie trafią do dwóch szuflad?
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Losowe rozmieszczenie

Post autor: 12345kkkk »

tak, zdarzeniem przeciwnym jest że wszystkie pójdą do jednej szuflady albo do 2 szuflad, tylko jak to policzyć?
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Losowe rozmieszczenie

Post autor: bartholdy »

Jasne, przepraszam za pomyłkę.

Proponuję tak:
\(\displaystyle{ P(A') = {3 \choose 2}\left(\frac{{2\choose 1}}{{3 \choose 1}}\right)^{10}}\)

Z trzech szuflad wybieramy dwie do których zostaną wrzucone kulki.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 22:30 przez bartholdy, łącznie zmieniany 1 raz.
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Losowe rozmieszczenie

Post autor: 12345kkkk »

ja mam tak \(\displaystyle{ P(A')=\frac{3+3(10^2-2)}{3^{10}}}\), chce się teraz upewnić?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Losowe rozmieszczenie

Post autor: *Kasia »

12345kkkk, jak na mój gust, to dobrze.
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Losowe rozmieszczenie

Post autor: 12345kkkk »

chyba błąd zrobiłem \(\displaystyle{ P(A')=\frac{3+3(10^2-2)}{3^{10}}}\) bo w nawiasie powinno być \(\displaystyle{ 2^{10}}\) ??
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Losowe rozmieszczenie

Post autor: *Kasia »

12345kkkk, skupiłam się na odejmowaniu i nie zauważyłam, że wariacja nieprawidłowa... Teraz masz rację, powinno być \(\displaystyle{ 2^{10}}\)...
ODPOWIEDZ