Witam,
Czy mogę prosić o rozwiązanie zadania?
Zad. Z pudełka, w którym znajdują się cztery żarówki wadliwe i sześć żarówek dobrych losujemy kolejno dwa razy po jednej żarówce bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej żarówki dobrej.
Z góry bardzo dziękuję.
wadliwe żarówki
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wadliwe żarówki
Brak danych.dawkat pisze:
Zad. Z pudełka, w którym znajdują się żarówki wadliwe i sześć żarówek dobrych losujemy kolejno dwa razy po jednej żarówce bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej żarówki dobrej.
Z góry bardzo dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
wadliwe żarówki
\(\displaystyle{ \Omega=10 \cdot 9=90}\)
Policzymy to przez przeciwne.
\(\displaystyle{ \left| A'\right|}\) - moc zbioru - wybór wszystkich zarówek wadliwych
\(\displaystyle{ \left| A'\right|=4 \cdot 3}\)
Odejmujesz \(\displaystyle{ P\left( A'\right)}\) od jedynki i dostajesz wynik.
Policzymy to przez przeciwne.
\(\displaystyle{ \left| A'\right|}\) - moc zbioru - wybór wszystkich zarówek wadliwych
\(\displaystyle{ \left| A'\right|=4 \cdot 3}\)
Odejmujesz \(\displaystyle{ P\left( A'\right)}\) od jedynki i dostajesz wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
wadliwe żarówki
Kacper20 pisze:\(\displaystyle{ \Omega=10 \cdot 9=90}\)
Policzymy to przez przeciwne.
\(\displaystyle{ \left| A'\right|}\) - moc zbioru - wybór wszystkich zarówek wadliwych
\(\displaystyle{ \left| A'\right|=4 \cdot 3}\)
Odejmujesz \(\displaystyle{ P\left( A'\right)}\) od jedynki i dostajesz wynik.
rozwiązanie błędne
użyj kombinacji