Zad1
Na pólce ustawiono 18 książek. Oblicz prawdopodobiństwo, że wybrane 4 książki znajdują się obok siebie.
prosze o jakąś podpowiedź ... jeśli ktoś ma chwile więcej to o rozwiązanie... Dzięki z Góry!!
książki
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
książki
Skoro maja być obok siebie to potraktujmy je jako jeden element.
A więc:
\(\displaystyle{ \frac{15!\cdot{4!}}{18!}=\frac{1}{204}}\)
Pomnożyłam razy 4!, gdyż nie ważna jest kolejność tych książek między sobą, a tylko to by stały razem.
A więc:
\(\displaystyle{ \frac{15!\cdot{4!}}{18!}=\frac{1}{204}}\)
Pomnożyłam razy 4!, gdyż nie ważna jest kolejność tych książek między sobą, a tylko to by stały razem.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
książki
Jeśli te cztery książki potraktujemy jako jeden element, to wszystkich elementów do ustawienia jest 15: 14 jednoczęsciowych i jeden czteroczęściowy.