Wyznaczyc rozkład zmiennych losowych.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pchelaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 9 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 33 razy

Wyznaczyc rozkład zmiennych losowych.

Post autor: pchelaa »

Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy z parametrem 1.
Wyznaczyć rozkłady zmiennych losowych \(\displaystyle{ \left\lfloor X\right\rfloor}\) i \(\displaystyle{ X-\left\lfloor X\right\rfloor}\)
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Wyznaczyc rozkład zmiennych losowych.

Post autor: fon_nojman »

Zmienna \(\displaystyle{ \left\lfloor X\right\rfloor}\) ma rozkład dyskretny więc dobrą metodą będzie bezpośrednio wyliczyć prawdopodobieństwo dla jej poszczególnych wartości.

\(\displaystyle{ P(\left\lfloor X\right\rfloor=0)=\ldots}\)

\(\displaystyle{ P(\left\lfloor X\right\rfloor=1)=\ldots}\)

\(\displaystyle{ \ldots}\)
pchelaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 9 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 33 razy

Wyznaczyc rozkład zmiennych losowych.

Post autor: pchelaa »

To pierwsze zadanie, które z tego robię i nie wiem jak się do tego zabrać, mógłbyś trochę rozpisać? Chociaż jeden podpunkt.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Wyznaczyc rozkład zmiennych losowych.

Post autor: fon_nojman »

Można rozpisać co tak właściwie oznacza funkcja podłoga czyli

\(\displaystyle{ P(leftlfloor X
ight
floor=0)=P(Xin [0,1))=F_X (1)-F_X (0)}\)


gdzie \(\displaystyle{ F_X}\) to dystrybuanta rozkładu wykładniczego. Dalej można to wyliczyć i wyjdzie

\(\displaystyle{ F_X (1)-F_X (0)=(1-e^{(-1)(1)})-(1-e^{(-1)(0)})=1-e^{-1}.}\)
ODPOWIEDZ