Witam, jak obliczyć:
1) \(\displaystyle{ P(A \cup B ^{c} \cup C)}\)
2) \(\displaystyle{ P((A \cup B) \setminus C)}\)
3) \(\displaystyle{ P((A \cup B)|C)}\)
Skoro: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2} \ P(B)=P(C)= \frac{1}{3}}\) oraz te zdarzenia są niezależne.
Ile wynosi suma prawdopodobieństw
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Ile wynosi suma prawdopodobieństw
Użyłem tego w 3 i dostałem:
\(\displaystyle{ P((A \cup B)|C)= \frac{P((A \cup B)C)}{P(C)}= \frac{P(A \cup B)P(C)}{P(C) }== \frac{(P(A)+P(B)-P(A)P(B))P(C)}{P(C)}= \frac{( \frac{3}{6}+ \frac{2}{6} -\frac{1}{6} ) \cdot \frac{1}{3} }{ \frac{1}{3}} = \frac{12}{18}}\)
Tak?
\(\displaystyle{ P((A \cup B)|C)= \frac{P((A \cup B)C)}{P(C)}= \frac{P(A \cup B)P(C)}{P(C) }== \frac{(P(A)+P(B)-P(A)P(B))P(C)}{P(C)}= \frac{( \frac{3}{6}+ \frac{2}{6} -\frac{1}{6} ) \cdot \frac{1}{3} }{ \frac{1}{3}} = \frac{12}{18}}\)
Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Ile wynosi suma prawdopodobieństw
Nie widzę gdzie, mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \frac{4}{6} \cdot \frac{1}{3} }{ \frac{1}{3} }= \frac{ \frac{4}{12} }{ \frac{1}{3} } = \frac{4}{12} \cdot 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Ile wynosi suma prawdopodobieństw
Carlj28 pisze:frac{( frac{3}{6}+ frac{2}{6} -frac{1}{6} ) cdot frac{1}{3} }{ frac{1}{3}} = [/latex]
upraszam \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{3}{6}+ \frac{2}{6} -\frac{1}{6}}{1}}\)