Urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Urna i kule
Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych losujemy jedną. Po obejrzeniu koloru zwracamy
ją do urny. Następnie wyciągamy 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosu-
jemy 3 kule jednego koloru.
Zacząłem tak:
Sytuacji w których losuję kulki jest:\(\displaystyle{ 10 \cdot 10 \cdot 9}\)
Sytuacji korzystnych dla mnie (zadania) jest:\(\displaystyle{ P_{1} +P_{2}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ P_{1}/}\) - czarne kulki
\(\displaystyle{ P_{2}/}\) - białe kulki
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{6}{10} \cdot \frac{6}{10} \cdot \frac{5}{10}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{10} \cdot \frac{4}{10} \cdot / \frac{3}{10}}\)
Czy dobrze rozumiem zadanie? Coś mi nie wychodzi i nie wiem dlaczego..
ją do urny. Następnie wyciągamy 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosu-
jemy 3 kule jednego koloru.
Zacząłem tak:
Sytuacji w których losuję kulki jest:\(\displaystyle{ 10 \cdot 10 \cdot 9}\)
Sytuacji korzystnych dla mnie (zadania) jest:\(\displaystyle{ P_{1} +P_{2}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ P_{1}/}\) - czarne kulki
\(\displaystyle{ P_{2}/}\) - białe kulki
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{6}{10} \cdot \frac{6}{10} \cdot \frac{5}{10}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{10} \cdot \frac{4}{10} \cdot / \frac{3}{10}}\)
Czy dobrze rozumiem zadanie? Coś mi nie wychodzi i nie wiem dlaczego..
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 18:53 przez PanKracyToNieTak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
Drugą kulę w drugim losowaniu losujesz spośród dziewięciu a nie dziesięciu (pomijając to, że początek zapisu masz chaotyczny).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Urna i kule
O masz.. Faktycznie, nie zauważyłbym. Dzięki wielkie
-- 24 mar 2013, o 19:07 --
Chyba dalej mi nie wychodzi..
Raz jeszcze.
\(\displaystyle{ \Omega = 10 \cdot 10 \cdot 9}\)
Sprzyjających sytuacji jest \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2}}\).
Oznaczenia jak wyżej.
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{6}{10} \cdot \frac{6}{10} \cdot \frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{10} \cdot \frac{4}{10} \cdot \frac{3}{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{(a)}= \frac{ P_{1} + P_{2} }{\Omega}}\)
Czy dalej coś źle rozumiem?
-- 24 mar 2013, o 19:07 --
Chyba dalej mi nie wychodzi..
Raz jeszcze.
\(\displaystyle{ \Omega = 10 \cdot 10 \cdot 9}\)
Sprzyjających sytuacji jest \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2}}\).
Oznaczenia jak wyżej.
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{6}{10} \cdot \frac{6}{10} \cdot \frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{10} \cdot \frac{4}{10} \cdot \frac{3}{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{(a)}= \frac{ P_{1} + P_{2} }{\Omega}}\)
Czy dalej coś źle rozumiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Urna i kule
Bo \(\displaystyle{ \Omega}\) jest zbiorem wszystkich możliwych wyciągnięć? Czyli nie powinienem? To kiedy dzielimy uzyskaną 'dobrych' wyników przez \(\displaystyle{ \Omega}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Urna i kule
Prawdopodobieństwo sumy rozłącznych zdarzeń to suma prawdopodobieństw tych zdarzeń. Nie ma tu żadnego dzielenia.
-- 24 mar 2013, o 20:22 --
-- 24 mar 2013, o 20:22 --
Skoro \(\displaystyle{ \Omega}\) jest zbiorem, to jak możesz dzielić liczbę przez zbiór?PanKracyToNieTak pisze:Bo \(\displaystyle{ \Omega}\) jest zbiorem wszystkich możliwych wyciągnięć? Czyli nie powinienem? To kiedy dzielimy uzyskaną 'dobrych' wyników przez \(\displaystyle{ \Omega}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Urna i kule
To jak musiałaby brzmieć treść dowolnego zadania, żebym musiał zastosować dzielenie przez \(\displaystyle{ ]Omega}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Urna i kule
Tak samo jak brzmi to zadanie które rozwiązujesz.PanKracyToNieTak pisze:To jak musiałaby brzmieć treść dowolnego zadania, żebym musiał zastosować dzielenie przez \(\displaystyle{ |\Omega|}\)?
Wzór na p-stwo klasyczne, to \(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
W liczniku masz ilość wszystkich zdarzeń sprzyjających zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) , natomiast w mianowniku ilość wszystkich zdarzeń możliwych.
Przykładowo jeżeli masz czynnik \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\) w Twoim rozwiązaniu, to jest to p-stwo wylosowania czarnej kuli w pierwszym losowaniu. Licznik oznacza, że \(\displaystyle{ |A|=6}\) natomiast mianownik \(\displaystyle{ |\Omega|=10}\) Jak widzisz wielokrotnie zastosowałeś ten wzór i dzielenie przez \(\displaystyle{ |\Omega|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Urna i kule
Przyjmuję, że 1 jest liczbą pierwszą.lesmate pisze:a jakie jest prawdopodobieństwo, że w rzucie kostką wypadnie ci liczba pierwsza?
\(\displaystyle{ P= \frac{2}{3}}\)
mat_61 już rozumiem. Jakoś.. nie widziałem tego. Dzięki!