Zmienne losowe o rozkładzie jednostajnym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
duchsylw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 mar 2013, o 18:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn

Zmienne losowe o rozkładzie jednostajnym

Post autor: duchsylw »

Niech Xi będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie jednostajnym na odcinku \(\displaystyle{ <-1,1>}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P( \sum_{i=1}^{60} X_i >10 )}\). Wiem, że \(\displaystyle{ E(X)= \frac{a+b}{2}}\) i tu \(\displaystyle{ E(X)=0, D^{2}(X)= \frac{ (b-a)^{2} }{12}}\) więc \(\displaystyle{ D ^{2} (X)=0,33}\) a \(\displaystyle{ D=0,574}\). Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić i czy idę w dobrym kierunku.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 19:49 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Zmienne losowe o rozkładzie jednostajnym

Post autor: matmatmm »

Znasz wzór na splot gęstości?
duchsylw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 mar 2013, o 18:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn

Zmienne losowe o rozkładzie jednostajnym

Post autor: duchsylw »

Nie znam takiego wzoru, nie mieliśmy nawet tego na wykładach. Tylko same podstawy były na wykładach.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Zmienne losowe o rozkładzie jednostajnym

Post autor: pyzol »

Przy tylu zmiennych liczymy przybliżenie korzystając CTG
Tutaj jakiś przykład.
www.matematyka.pl/306643.htm
ODPOWIEDZ