Wiadomo, że 50% procesorów wytwarzanych w fabryce ma usterki. Wiadomo rów-
nież, że pewne procesory są kradzione jeszcze przed kontrolą jakości i nielegalnie
trafiają na rynek. Inspekcja pokazała, że tylko 5% legalnie sprzedawanych proce-
sorów ma usterki i że 1% procesorów będących w sprzedaży pochodzi z kradzieży.
Oblicz prawdopodobieństwo, że uszkodzony procesor zakupiony na rynku pochodzi
z kradzieży.
\(\displaystyle{ P(U)=0,5}\)
\(\displaystyle{ P( \neg L)=0,01}\)
\(\displaystyle{ P(U|L)=0,05}\)
\(\displaystyle{ P( \neg L|U)=?}\)
\(\displaystyle{ P( \neg L|U)= \frac{P(U| \neg L)P( \neg L)}{P(U)}}\)
\(\displaystyle{ P(U)=P(U|L)P(L)+P(U| \neg L)P( \neg L)}\)
\(\displaystyle{ 0,5=0,05 \cdot 0,99 + P(U| \neg L) \cdot 0,01}\)
\(\displaystyle{ P(U| \neg L) = 45,05}\)
No i absurd. Nie rozumiem tego zadania, podejrzewam ze zle interpretuje tresc ktora chyba bardziej niejednoznacznie nie mogla byc napisana. Prosze o pomoc w znalezieniu bledu.
Idiodycznie sformułowane zad. na p. warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Idiodycznie sformułowane zad. na p. warunkowe
Użyj twierdzenia Bayesa. Ty już wiesz, że zakupiony procesor jest uszkodzony, a szukasz prawdopodobieństwa, ze przyczyną było zdarzenie, że pochodzi z kradzieży.
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ A_1}\) - kupiony procesor pochodzi z kradzieży, \(\displaystyle{ P(A_1)=0,01}\)
\(\displaystyle{ A_2}\) - kupiony procesor jest legalny, \(\displaystyle{ P(A_2)=0,99}\)
\(\displaystyle{ B}\) - kupiony procesor jest uszkodzony.
Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(B)}\) obliczamy jako prawdopodobieństwo całkowite (i tak będzie potrzebne przy wzorze Bayesa)
\(\displaystyle{ P(B)=P(B|A_1)P(A_1)+P(B|A_2)P(A_2)=0,5\cdot0,01+0,05\cdot0,99=0,005+0,0495=0,0545}\)
No i teraz trzeba policzyć
\(\displaystyle{ P(A_1|B)}\)
Znajdź sobie wzór (twierdzenie) Bayesa i podstaw.
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ A_1}\) - kupiony procesor pochodzi z kradzieży, \(\displaystyle{ P(A_1)=0,01}\)
\(\displaystyle{ A_2}\) - kupiony procesor jest legalny, \(\displaystyle{ P(A_2)=0,99}\)
\(\displaystyle{ B}\) - kupiony procesor jest uszkodzony.
Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(B)}\) obliczamy jako prawdopodobieństwo całkowite (i tak będzie potrzebne przy wzorze Bayesa)
\(\displaystyle{ P(B)=P(B|A_1)P(A_1)+P(B|A_2)P(A_2)=0,5\cdot0,01+0,05\cdot0,99=0,005+0,0495=0,0545}\)
No i teraz trzeba policzyć
\(\displaystyle{ P(A_1|B)}\)
Znajdź sobie wzór (twierdzenie) Bayesa i podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Idiodycznie sformułowane zad. na p. warunkowe
Nie. 0,5 to prawdopodobieństwo, że wyprodukowany procesor jest uszkodzony i takie jest prawdopodobieństwo, ze kupując kradziony procesor to trafimy na uszkodzony (bo one nie są testowane).
Procesory sprzedawane legalnie (pewnie wskutek kontroli jakości) mają tylko 5%=0,05 braków.
Procesory sprzedawane legalnie (pewnie wskutek kontroli jakości) mają tylko 5%=0,05 braków.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Domaradz
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 16 razy
Idiodycznie sformułowane zad. na p. warunkowe
Chyba wiem w czym rzecz. Brakowalo mi w tresci stwierdzenia ze je naprawiaja.
Czyli jest tak, produkuja w fabryce procesory z ktorych polowa jest zla ale nikt o tym nie wie. Zlodzieje kradna jakis ulamek tych procesorow a potem w fabryce patrza i naprawiaja te ktore sa zle ale nie do konca bo niektore dalej nie dzialaja, tak?
Jesli tak jest to nie mam wiecej pytan, jesli chodzi o same twierdzenia i liczenie tego to tutaj nie mam zadnych problemow, najgorzej jest w tych zadaniach sie domyslic co poeta mial na mysli! Dzieki za rozjasnienie.
Czyli jest tak, produkuja w fabryce procesory z ktorych polowa jest zla ale nikt o tym nie wie. Zlodzieje kradna jakis ulamek tych procesorow a potem w fabryce patrza i naprawiaja te ktore sa zle ale nie do konca bo niektore dalej nie dzialaja, tak?
Jesli tak jest to nie mam wiecej pytan, jesli chodzi o same twierdzenia i liczenie tego to tutaj nie mam zadnych problemow, najgorzej jest w tych zadaniach sie domyslic co poeta mial na mysli! Dzieki za rozjasnienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Idiodycznie sformułowane zad. na p. warunkowe
Nie tyle naprawiają co odrzucają wadliwe (te które uda się wykryć). W rzeczywistości, w początkowych seriach nowych modeli nawet do 90% wychodzących "z maszyny" procesorów jest wadliwych.
Zadanie jest sformułowane jak najbardziej logicznie. Nie zawsze treść zadań będzie sformułowana "matematycznie", wystarczy tylko trochę pomyśleć.
Zadanie jest sformułowane jak najbardziej logicznie. Nie zawsze treść zadań będzie sformułowana "matematycznie", wystarczy tylko trochę pomyśleć.