Rachunek prawdopodobienstwa ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
Rachunek prawdopodobienstwa ?
Oblicz na ile sposobów można wybrać delegacje klasy złożona z 3 kobiet i 2 mężczyzn , do której uczęszcza 16 kobiet i 12 mężczyzn .
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 30 razy
Rachunek prawdopodobienstwa ?
Kombinatoryka.
\(\displaystyle{ {16 \choose 3} \cdot {12 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ {16 \choose 3} \cdot {12 \choose 2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 21:38 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
Rachunek prawdopodobienstwa ?
no tyle to wiem ale co sie pozniej z czym skraca ? raz mi wyszlo 36960 a drugim razem 40320 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 30 razy
Rachunek prawdopodobienstwa ?
36960 to prawidłowy wynik.
\(\displaystyle{ \frac{14 \cdot 15 \cdot 16}{1 \cdot 2 \cdot 3} \cdot \frac{11 \cdot 12}{1 \cdot 2}}\)
-- 20 mar 2013, o 21:36 --
W liczniku pierwszego \(\displaystyle{ 16!}\)po skróceniu z \(\displaystyle{ 13!}\) silnia pozostaje \(\displaystyle{ 14 \cdot 15 \cdot 16}\), w mianowniku\(\displaystyle{ 3!}\), dalej już chyba nie trzeba tłumaczyć
\(\displaystyle{ \frac{14 \cdot 15 \cdot 16}{1 \cdot 2 \cdot 3} \cdot \frac{11 \cdot 12}{1 \cdot 2}}\)
-- 20 mar 2013, o 21:36 --
W liczniku pierwszego \(\displaystyle{ 16!}\)po skróceniu z \(\displaystyle{ 13!}\) silnia pozostaje \(\displaystyle{ 14 \cdot 15 \cdot 16}\), w mianowniku\(\displaystyle{ 3!}\), dalej już chyba nie trzeba tłumaczyć
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 21:38 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.