Zmienna losowa, wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
Witam, posiadam następujące zadania:
1. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że maszyna ulegnie awarii wynosi 0, 2. Niech
X będzie liczbą maszyn, które uległy awarii spośród 50 znajdujących się na hali. Obliczyć wartość
oczekiwaną zmiennej losowej X.
2. Prawdopodobieństwo, zdarzenia polegającego na tym, że uczestnik turnieju strzeleckiego trafi do
celu oddając jeden strzał wynosi 0, 4. Zawodnik otrzymuje naboje dotąd, dopóki będzie trafiał do celu,
ale nie więcej niż 5 naboi. Wyznaczyć:
a) rozkład zmiennej losowej X, która odpowiada liczbie naboi otrzymanych przez zawodnika,
b) najbardziej prawdopodobną liczbę otrzymanych naboi.
Niestety nie potrafię ich rozwiązać. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
1. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że maszyna ulegnie awarii wynosi 0, 2. Niech
X będzie liczbą maszyn, które uległy awarii spośród 50 znajdujących się na hali. Obliczyć wartość
oczekiwaną zmiennej losowej X.
2. Prawdopodobieństwo, zdarzenia polegającego na tym, że uczestnik turnieju strzeleckiego trafi do
celu oddając jeden strzał wynosi 0, 4. Zawodnik otrzymuje naboje dotąd, dopóki będzie trafiał do celu,
ale nie więcej niż 5 naboi. Wyznaczyć:
a) rozkład zmiennej losowej X, która odpowiada liczbie naboi otrzymanych przez zawodnika,
b) najbardziej prawdopodobną liczbę otrzymanych naboi.
Niestety nie potrafię ich rozwiązać. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
nie rozumiem
-- 20 mar 2013, o 12:10 --
masz podane w treści zadania, że dwumianowy
-- 20 mar 2013, o 12:11 --
ulegnie awarii \(\displaystyle{ p=0,2}\)
nie ulegnie awarii \(\displaystyle{ q=0,8}\)
innych możliwości nie ma-- 20 mar 2013, o 12:13 --jaki wzór na \(\displaystyle{ E\left( X\right)}\)?
-- 20 mar 2013, o 12:10 --
masz podane w treści zadania, że dwumianowy
-- 20 mar 2013, o 12:11 --
ulegnie awarii \(\displaystyle{ p=0,2}\)
nie ulegnie awarii \(\displaystyle{ q=0,8}\)
innych możliwości nie ma-- 20 mar 2013, o 12:13 --jaki wzór na \(\displaystyle{ E\left( X\right)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ {n\choose k} p^k (1-p)^{n-k} \!}\) czy chodzi o ten wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
nie to określa prawdopodobieństwo-- 20 mar 2013, o 12:18 --z tego obliczysz szanse awarii np. \(\displaystyle{ 4}\) maszyn
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
lepiej
ale prościej \(\displaystyle{ E\left( X\right) =n\cdot p}\)-- 20 mar 2013, o 12:52 --to co podałeś jest ogólne dla każdej zmiennej skokowej
ale prościej \(\displaystyle{ E\left( X\right) =n\cdot p}\)-- 20 mar 2013, o 12:52 --to co podałeś jest ogólne dla każdej zmiennej skokowej
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 31 maja 2012, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
dzięki wielkie a masz może pomysł na zad 2??-- 20 mar 2013, o 13:00 --również nie mam podanego rozkładu
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Zmienna losowa, wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ X =1 , p_1}\)
\(\displaystyle{ X =2 , p_2}\)
\(\displaystyle{ X =3 , p_3}\)
\(\displaystyle{ X =4 , p_4}\)
\(\displaystyle{ X_i}\) oznacz wartość zmiennej losowej określającą ilość wystrzelonych nabojów.
ile zatem wynosi \(\displaystyle{ p_1}\)-- 20 mar 2013, o 13:07 --rozkład jest jeden z podsawowych
\(\displaystyle{ X =2 , p_2}\)
\(\displaystyle{ X =3 , p_3}\)
\(\displaystyle{ X =4 , p_4}\)
\(\displaystyle{ X_i}\) oznacz wartość zmiennej losowej określającą ilość wystrzelonych nabojów.
ile zatem wynosi \(\displaystyle{ p_1}\)-- 20 mar 2013, o 13:07 --rozkład jest jeden z podsawowych