w urnie jest 45 losów przegrywających i 5 wygrywających.
3 osoby kupiły po 10 losów.
jakie jest pr-wo że jedna osoba (obojętnie która) nabyła wszystkie wygrywające?
losy wygrywające i przegrywające
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
losy wygrywające i przegrywające
Próbowałeś coś robić z tym zadaniem? Wiesz jak obliczyć np. \(\displaystyle{ |\Omega|=...(?)}\)
losy wygrywające i przegrywające
no to tak - pierwszy zgarnął wszystkie - pr-wo \(\displaystyle{ \frac{\binom{5}{5}\binom{45}{5}}{\binom{50}{10}}}\)
i teraz do tego muszę dodać p-wo że pierwszy nie miał żadnego dobrego a drugi wszystkie czyli \(\displaystyle{ \frac{\binom{5}{0}\binom{45}{10}}{\binom{50}{10}}\frac{\binom{5}{5}\binom{35}{5}}{\binom{40}{10}}}\) ?
i potem coś podobnego z trzecim tzn \(\displaystyle{ \frac{\binom{5}{0}\binom{45}{10}}{\binom{50}{10}}\frac{\binom{5}{0}\binom{35}{10}}{\binom{40}{10}}\frac{\binom{5}{5}\binom{25}{5}}{\binom{30}{10}}}\) ?
sorry jeżeli brednie pisze ale kombi jakoś nie czuję
i teraz do tego muszę dodać p-wo że pierwszy nie miał żadnego dobrego a drugi wszystkie czyli \(\displaystyle{ \frac{\binom{5}{0}\binom{45}{10}}{\binom{50}{10}}\frac{\binom{5}{5}\binom{35}{5}}{\binom{40}{10}}}\) ?
i potem coś podobnego z trzecim tzn \(\displaystyle{ \frac{\binom{5}{0}\binom{45}{10}}{\binom{50}{10}}\frac{\binom{5}{0}\binom{35}{10}}{\binom{40}{10}}\frac{\binom{5}{5}\binom{25}{5}}{\binom{30}{10}}}\) ?
sorry jeżeli brednie pisze ale kombi jakoś nie czuję
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
losy wygrywające i przegrywające
No niestety nie wygląda to dobrze.
Niezależnie kto miałby wygrać, to wszyscy kupują losy. Wygrywający jest jeden z trzech i musi wylosować wszystkie wygrywające, czyli:
\(\displaystyle{ |A|= 3 \cdot {5 \choose 5} \cdot {45 \choose 5} \cdot {40 \choose 10} \cdot {30 \choose 10}}\)
Niezależnie kto miałby wygrać, to wszyscy kupują losy. Wygrywający jest jeden z trzech i musi wylosować wszystkie wygrywające, czyli:
\(\displaystyle{ |A|= 3 \cdot {5 \choose 5} \cdot {45 \choose 5} \cdot {40 \choose 10} \cdot {30 \choose 10}}\)