Wykaż nierówność dla prawdopodobieństw.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Wykaż nierówność dla prawdopodobieństw.
Niech \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będą zdarzeniami losowymi zawartymi w przestrzeni. Wykaż , że jeśli \(\displaystyle{ P(A)=0,7}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,4}\) to \(\displaystyle{ 0,1 \le P(A \cap B ) \le 0,4}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 16:33 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[lat
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Wykaż nierówność dla prawdopodobieństw.
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń. Wiadomo, że \(\displaystyle{ 0\le P(A\cup B)\le 1}\). Ponadto zauważ, że \(\displaystyle{ A\cap B\subset B}\).