Rozkład hipergeometryczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PiwoSG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2013, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Rozkład hipergeometryczny

Post autor: PiwoSG »

W ubiegłym roku na rynek kapitałowy w pewnym kraju weszło 10 nowych firm, ale tylko 3 z nich(nie wiadomo które) mają wyniki finansowe satysfakcjonujące inwestorów.Te firmy będziemy traktować jako wyróżnione przez inwestorów.Pewna osoba zakupiła aukcje różnych 4 firm.Niech zmienną losową będzie liczba akcji firm dobrze prosperujących wśród wszystkich zakupionych akcji.Jaki jest rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuanta zmiennej losowej X.(Przyjąć rozkład hipergeometryczny o parametrach:N=10,R=3,n=4).Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród zakupionych akcji są 3 akcje firm dobrze prosperujących i prawdopodobieństwo, że wśród 4 zakupionych przynajmniej 2 akcje są akacjami firm dobrze prosperujących? Muszę zrobić to w Excel.

\(\displaystyle{ k P(X=k) P(X \le k) F(X)=P(X<k) P(X>k) P(X \ge k)}\)
steven093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2013, o 09:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Rozkład hipergeometryczny

Post autor: steven093 »

Przyłaczam się do prośby mam identyczne zadanie
ODPOWIEDZ