Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Hej, mam dwa zadanka do rozwiązania:
1. Z partii \(\displaystyle{ N}\) sztuk towaru, wśród których jest dokładnie \(\displaystyle{ M}\) sztuk zgodnych z normą losujemy \(\displaystyle{ n}\) sztuk bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród nich znajdzie się dokładnie \(\displaystyle{ k}\) sztuk zgodnych z normą.
2. Z partii \(\displaystyle{ N}\) sztuk towaru, wśród których jest dokładnie \(\displaystyle{ M}\) sztuk zgodnych z normą losujemy \(\displaystyle{ n}\) sztuk ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych sztuk znajdzie się dokładnie \(\displaystyle{ k}\) sztuk zgodnych z normą.
Pomożecie?
1. Z partii \(\displaystyle{ N}\) sztuk towaru, wśród których jest dokładnie \(\displaystyle{ M}\) sztuk zgodnych z normą losujemy \(\displaystyle{ n}\) sztuk bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród nich znajdzie się dokładnie \(\displaystyle{ k}\) sztuk zgodnych z normą.
2. Z partii \(\displaystyle{ N}\) sztuk towaru, wśród których jest dokładnie \(\displaystyle{ M}\) sztuk zgodnych z normą losujemy \(\displaystyle{ n}\) sztuk ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych sztuk znajdzie się dokładnie \(\displaystyle{ k}\) sztuk zgodnych z normą.
Pomożecie?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, o 16:45 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Próbowałeś coś robić z tymi zadaniami? Czy potrafisz rozwiązać takie zadanie?:
Mamy w koszyku \(\displaystyle{ 26}\) jabłek spośród których jest \(\displaystyle{ 5}\) zepsutych. Losujemy \(\displaystyle{ 4}\) jabłka. Jakie jest p-stwo, że wśród wylosowanych będą \(\displaystyle{ 2}\) jabłka dobre?
Mamy w koszyku \(\displaystyle{ 26}\) jabłek spośród których jest \(\displaystyle{ 5}\) zepsutych. Losujemy \(\displaystyle{ 4}\) jabłka. Jakie jest p-stwo, że wśród wylosowanych będą \(\displaystyle{ 2}\) jabłka dobre?
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Gdybym wiedział jak rozwiązywać takie zadania to bym tu nie napisał
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Napisałeś, żeby Ci pomóc.
Na czym więc ta pomoc miałaby polegać? Napisane przeze mnie zadanie o jabłkach należy do takiego typu zadań, które uznaje się za podstawowe i rozwiązuje jako jedne z pierwszych. Jeżeli nie potrafisz go rozwiązać a co ważniejsze nawet nie próbujesz tego zrobić, to jedyna realna "pomoc" mogłaby polegać tylko na napisaniu gotowca. Ponieważ ja gotowców nie piszę, to pozostaje Ci liczyć na inną bratnią duszę.
Na czym więc ta pomoc miałaby polegać? Napisane przeze mnie zadanie o jabłkach należy do takiego typu zadań, które uznaje się za podstawowe i rozwiązuje jako jedne z pierwszych. Jeżeli nie potrafisz go rozwiązać a co ważniejsze nawet nie próbujesz tego zrobić, to jedyna realna "pomoc" mogłaby polegać tylko na napisaniu gotowca. Ponieważ ja gotowców nie piszę, to pozostaje Ci liczyć na inną bratnią duszę.
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Hmm, mamy 21 jabłek dobrych. Tak więc prawdopodobieństwo wylosowania 2 dobrych jabłek wynosi:Mamy w koszyku 26 jabłek spośród których 5 jest zepsutych. Losujemy 4 jabłka. Jakie jest p-stwo, że wśród wylosowanych będą 2 jabłka dobre?
\(\displaystyle{ \frac{2}{22}}\) -> \(\displaystyle{ 22}\) bo wyciągnęliśmy \(\displaystyle{ 4}\) jabłka (bez zwracania)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Niestety nie tak to powinno wyglądać (poza tym Twój zapis jest niezrozumiały). Mam podejrzenie, że niestety nie znasz podstaw z kombinatoryki a bez tego ani rusz. Na początek inne pytanie.
Ile jest różnych możliwości wylosowania \(\displaystyle{ 4}\) jabłek spośród \(\displaystyle{ 26}\) ?
Ile jest różnych możliwości wylosowania \(\displaystyle{ 4}\) jabłek spośród \(\displaystyle{ 26}\) ?
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
hmm, wydaje mi się, że to będzie \(\displaystyle{ {26 \choose 4}}\) możliwości...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 21 sie 2007, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Pomógł: 1 raz
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Zadanie 1.
Mamy \(\displaystyle{ N}\) sztuk, \(\displaystyle{ M}\) dobrych i \(\displaystyle{ N-M}\) złych.
Nasza omega to \(\displaystyle{ {N\choose n}}\), bo na tyle sposobów możemy wybrać n jabłek z N.
Teraz moc zbioru zdarzeń sprzyjających. Wybieramy k sztuk zgodnych z normą na \(\displaystyle{ {M\choose k}}\) sposobów, a pozostałe jabłka wybieramy spośród tych złych, na \(\displaystyle{ {N-M\choose n-k}}\) sposobów.-- 17 marca 2013, 19:26 --2.
Omega \(\displaystyle{ n^{N}}\)
Moc zbioru zdarzeń sprzyjających \(\displaystyle{ k^{M}\cdot (n-k)^{N-M}}\)
Mamy \(\displaystyle{ N}\) sztuk, \(\displaystyle{ M}\) dobrych i \(\displaystyle{ N-M}\) złych.
Nasza omega to \(\displaystyle{ {N\choose n}}\), bo na tyle sposobów możemy wybrać n jabłek z N.
Teraz moc zbioru zdarzeń sprzyjających. Wybieramy k sztuk zgodnych z normą na \(\displaystyle{ {M\choose k}}\) sposobów, a pozostałe jabłka wybieramy spośród tych złych, na \(\displaystyle{ {N-M\choose n-k}}\) sposobów.-- 17 marca 2013, 19:26 --2.
Omega \(\displaystyle{ n^{N}}\)
Moc zbioru zdarzeń sprzyjających \(\displaystyle{ k^{M}\cdot (n-k)^{N-M}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie n-sztuk towaru z N-sztuk partii towaru
Prefix1992, jesteś pewny co do swojego rozwiązania?
Według Ciebie:
\(\displaystyle{ |\Omega|=n^N}\)
czyli np. przy losowaniu jednego elementu spośród stu, czyli dla \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ N=100}\) otrzymamy \(\displaystyle{ |\Omega|=n^N=1}\) ?
Ponadto, jeżeli elementów dobrych jest np. \(\displaystyle{ M=90}\) , to wówczas wg Twojego sposobu rozwiązania zarówno dla \(\displaystyle{ k=0}\) jak i \(\displaystyle{ k=1}\) otrzymamy \(\displaystyle{ |A|=0}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)=0}\). Oznacza, to, że p-stwo wylosowania zarówno jednego elementu dobrego, jak i jednego elementu wadliwego są równe \(\displaystyle{ 0}\) a przecież musimy wylosować albo element zły albo dobry
Według Ciebie:
\(\displaystyle{ |\Omega|=n^N}\)
czyli np. przy losowaniu jednego elementu spośród stu, czyli dla \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ N=100}\) otrzymamy \(\displaystyle{ |\Omega|=n^N=1}\) ?
Ponadto, jeżeli elementów dobrych jest np. \(\displaystyle{ M=90}\) , to wówczas wg Twojego sposobu rozwiązania zarówno dla \(\displaystyle{ k=0}\) jak i \(\displaystyle{ k=1}\) otrzymamy \(\displaystyle{ |A|=0}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)=0}\). Oznacza, to, że p-stwo wylosowania zarówno jednego elementu dobrego, jak i jednego elementu wadliwego są równe \(\displaystyle{ 0}\) a przecież musimy wylosować albo element zły albo dobry