10 rzutów kostką.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Edward D
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 6 lis 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Domaradz
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 16 razy

10 rzutów kostką.

Post autor: Edward D »

Wykonano 10 rzutów sześciennią kostką niepokantowaną. Policz prawdopodobieństwo że:

a.) Wypadną przynajmniej dwie jedynki.
b.) Wypadnie dokładnie jedna jedynka.
c.) Jedynka wypadnie 9 lub mniej razy.
d.) Jedynka w ogóle nie wypadnie.

Z czego tutaj korzystać? Ze schematu Bernoulliego? Probuję tak:

a.) \(\displaystyle{ p = 1-q}\), gdzie q - p-two, że wypadnie tylko jedna lub żadna. Wtedy oznaczam
\(\displaystyle{ q= q_0 + q_1}\)
odpowiednio ze zadna albo tylko jedna. Teraz
\(\displaystyle{ q_0 = \left( \frac{5}{6} \right) ^{10}}\),
\(\displaystyle{ q_1 = C^{10}_{1} \left( \frac{5}{6}\right) ^9 \left( \frac{1}{6} \right) .}\)

b.) \(\displaystyle{ q_1}\)
c.) \(\displaystyle{ 1-q_{10}}\)
d.) \(\displaystyle{ q_0}\)

Dobrze?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 00:03 przez Edward D, łącznie zmieniany 3 razy.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

10 rzutów kostką.

Post autor: Pancernik »

Jak na mnie dobrze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

10 rzutów kostką.

Post autor: »

Zgodnie z Twoimi oznaczeniami w podpunkcie c) powinno być \(\displaystyle{ 1-q_{10}}\).

Q.
Edward D
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 6 lis 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Domaradz
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 16 razy

10 rzutów kostką.

Post autor: Edward D »

Faktycznie, dzieki za sprawdzenie
ODPOWIEDZ