prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Linka87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 18 lut 2007, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Linka87 »

Witam, mam takie zadanie, z którym nie moge sobie poradzić :
-> Rzucamy trzema kostkami.Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadła szóstka jeśli na każdej kostce wypadła inna liczboczek
pozdrawiam
Awatar użytkownika
gamebird
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 gru 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: gamebird »

A - wariacja bez powtórzeń zbioru 5 elementowego z 3.
Omega - wariacja bez powtórzeń zbioru 6 elementowego z 3.

Prawdopodobieństwem bezie iloraz A i omegi.
(tak mi się bynajmniej wydaje)

W razie wątpliwości pisz!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6^3=216 \\ \overline{\overline{B}}=V_6^3=\frac{6!}{3!}=4\cdot 5\cdot 6=120 \\ \overline{\overline{A\cap B}}=V_5^3=\frac{5!}{2!}=3\cdot 4 5=60 \\ p(A|B)=\frac{p(A\cap B)}{p(B)}=\frac{60}{120}=\frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ