Witam
Teraz mam takie zadanko, nie wiem jak zacząć.
Do wyścigu finałowego na zawodach żużlowych, zakwalifikowali się zawodnicy z numerami 2,5,6,11.
Eksperci dają 20% szansy na zwycięstwo zawodnikowi numer 2, 40% - zawodnikowi nr 5, 30% - zawodnikowi nr 6 i 10% zawodnikowi numer 11.
Za najechanie taśmy podczas startu do biegu finałowego zawodnik numer 6 został zdyskwalifikowany.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że po dyskwalifikacji, zawodnika numer 6, wyścig finałowy wygra zawodnik z numerem 5.
Pozdrawiam
Grzesiek
Zadanie: Zawody żużlowe i dyskwalifikacja.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanie: Zawody żużlowe i dyskwalifikacja.
Zawodnik 11-p
Zawodnik 2-2p
Zawodnik 5-4p
Te nowe prawdopodobieństwa muszą dawać 100% znowu
\(\displaystyle{ 7p=100\%}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{100}{7}\%}\)
Czyli prawdopodob., ż wygra zawodnik 5:
\(\displaystyle{ 4p=\frac{400}{7}\%\approx{57,1\%}}\)
Zawodnik 2-2p
Zawodnik 5-4p
Te nowe prawdopodobieństwa muszą dawać 100% znowu
\(\displaystyle{ 7p=100\%}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{100}{7}\%}\)
Czyli prawdopodob., ż wygra zawodnik 5:
\(\displaystyle{ 4p=\frac{400}{7}\%\approx{57,1\%}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętokrzyskie